Volkstuin Surhuisterveen

Jaarlijks onderhoud aan sloten op de Volkstuin

Elk jaar maken wij alle sloten schoon op de volkstuin.

Wetterskip Fryslân verplicht onze vereniging om de sloten schoon te maken. Dit moet worden gedaan voor 1 november. Alle eigenaren van de tuinakkers worden gevraagd de sloten schoon te maken. Ieder zijn eigen aangrenzende stuk van de sloot. Het bestuur doet controle hierop. Indien deze niet voldoende is schoongemaakt dan wordt je hierop geattendeerd en wordt van je verwacht dit binnen een week schoon op te leveren. Doe je dat niet dan wordt de sloot voor je schoongemaakt en in rekening gebracht.

Een onderhouden sloot voorkomt wateroverlast. In een sloot met vuil en veel waterplanten kan het water niet goed stromen.

Praktisch: Wat moet ik als eigenaar van een tuintje doen aan de sloot?

De sloot waar je aan grenst, is het stuk sloot wat je schoonmaakt. Het gaat om de kleine sloot bij de huizen, zie  gele kader op de foto. De slootkant moet worden gesnoeid en de sloot uitgebaggerd. Van alle tuinders wordt verwacht mee te helpen waar mogelijk. De sloten moeten netjes zijn voor 1 november.

Het afval van de sloot moet worden opgeruimd. Leg de verwijderde planten niet te dicht aan de waterkant. Verdeel het over uw land of breng het weg. Beide kanten van de sloot moeten worden schoongemaakt. 

Hoe maak je de sloot schoon?

Alles langs de klant van de sloot moet worden gesnoeid. Alle begroeiingen in de sloot moet worden verwijderd. De sloot moet worden uitgebaggerd. Een dikke laag bagger zorgt dat het water niet goed kan doorstromen. Ook voor dieren en planten is het beter om de bagger eens in de paar jaar te verwijderen. Dit kun je doen met een baggerbeugel, sloothekkel of sloothark. Alle waterplanten moeten uit de sloot worden verwijderd. Houdt wel rekening met de dieren die in de sloot leven.

Alle niet natuurlijke materialen moeten worden verwijderd. Plastic, metalen etc. neem je mee naar huis en voer je af zoals de gemeente voorschrijft.

sloot schonen
Handige stuk gereedschap in actie

De baggerbeugel

Een baggerbeugel is een soort schepnet met een lange steel. Aan het uiteinde van de houten steel zit een afgeplatte ijzeren ring waaraan aan de voorkant een schraapplaat is bevestigd. Aan de achterkant van de ring bevindt zich een net of mand.
Wat wij verwachten

Filmpje van een bagger expert

Deze persoon laat precies zien hoe een sloot in topstaat kan worden gebracht.
x

Get A Quote