wittekool
Weeuwenteelt

Een kool van 3,7 kg… hoe krijg je dat voor elkaar?

wittekool

Ik heb meerdere jaren kolen op de tuin gehad maar door de knolvoet en de rupsen van het koolwitje is dit nooit iets geworden. Ik wilde het nog 1 keer proberen maar dan op een totaal andere manier…

Weeuwenteelt betekent zaaien in de herfst voor een vroege voorjaarsoogst. Maar wat zijn de voordelen van weeuwteelt?  

Je hebt minder kans op ziekten en plagen. Zo komen koolwitjes bijna nog niet voor in het voorjaar evenals de knolvoet. De knolvoet houdt namelijk van warmer weer. Weeuwenteelt leek mij nog niet genoeg aangezien wij veel last hebben van knolvoet en ik het zekere voor het onzekere wilde nemen. Daarom heb ik voor knolvoet resistent zaad gekozen. Ik heb wel gewoon koolrabi en spitskool zaad gekozen maar voor de witte en rode kool knolvoet resistente.

Het zaad heb ik eind september in potjes gezaaid. Deze potjes heb ik in de koude kas gezet. Dit is net iets warmer dan buiten vooral als de zon op de ramen schijnt. Het zaad heeft namelijk wel een beetje warmte nodig om op te komen.  Zou de temperatuur na het opkomen te warm zijn dan worden het dunne lange steeltjes. Dit willen wij niet aangezien het vroeg in het voorjaar naar buiten moet en dan sneller kapot gaan. Door de koudere dagen die volgen worden de plantjes juist compacter met dikkere stelen.

Na ongeveer 3 weken heb ik alle plantjes een groter potje gegeven zodat ze beter kunnen groeien. Eén keer in de zoveel tijd ging ik eens kijken en kregen ze een beetje water. Ze moeten zeker niet te nat zijn omdat ze niet veel nodig hebben en anders snel kunnen gaan rotten.

Begin maart was het winterse weer geweken en heb ik de plantjes in de volkstuin gezet. Ook heb ik een fijnmazig net gekocht. Dit zorgt ervoor dat het klimaat onder het doek net wat aangenamer is dan buiten het doek. Later is er nog sneeuw gevallen, dit bleef grotendeels op het doek liggen waardoor de plantjes gespaard bleven. Vervolgens zijn ze lekker gaan groeien. Aangezien het een nat voorjaar was is er een slakken invasie geweest. De slakken vonden de spitskool erg lekker waardoor er een paar zijn gesneuveld. Het fijnmazige net is ook ideaal tegen de koolwitjes die zich steeds meer laten zien. Een dubbele functie heeft het net dus. Uiteindelijk hebben we als eerste koolrabi kunnen oogsten en vervolgens waren er nog een aantal spitskolen die de slakken bespaard hebben.

De witte en rode kool had nog wat meer tijd nodig maar toen het eenmaal zo ver was kon ik er 1 oogsten. 3,3 kg. wat een succes! Later heb ik nog meer kunnen oogsten en zat er 1 tussen van 3,7 kg! De rode kool heeft nog meer tijd nodig maar ook dit gaat helemaal goed komen.

Het was anders het laatste jaar geweest dat ik kolen wilde verbouwen maar ben nu zo enthousiast geworden  dat ik eind september weer wat potjes met zaad ga vullen.  Met deze geweldige opbrengst smaakt het voor mij naar meer!

 

 

x

Get A Quote